Przeróbka focusa ST na RS 500

mikywos, 13.04.2017, 20:11 « poprzedni - następny »

mikywos

13.04.2017, 20:11 Ostatnia edycja: 13.04.2017, 20:49 by mikywos
Witajcie  :D

Przeszukałem całe forum w poszukiwaniu tematu jak powyżej, ale niestety nie znalazłem...

Chce przerobić swojego ST, rok 2010 z przebiegiem 66k, którego nie mogłem sprzedać, na RS 500 w całości, wraz z poszerzeniem tylnych błotników, wymiany pompy paliwa, większy intercooler, układ wydechowy, kolektory wylotowe itd. ( to co posiada oryginalnie RS 500 )

Potrzebuje waszej pomocy oraz wiedzy, w szczególności osób które posiadają RS-y, co powinienem uwzględnić w wymianie abym fokę przerobił na RS.
Gdzie najlepiej zakupić części?
Wiem że na pewno będzie łatwiej coś kupić w UK, chyba tam jeździ ich najwięcej.

Dziękuję z góry za pomoc ;)
Michał  

weksla

Heheh
Całe zawieszenie skrzynia pólosie hamulce chyba mało opłacalny mod
Ford Mondeo 2.0 TDCI 130ps ------> 160ps<br />Ford Focus ST225--------------------> 450ps

TAM

To zależy co i za ile się kupi. Ja całą zawiechę z RS-a (przód i tył) plus skrzynia z półosiami kupiłem swego czasu za 6k zł. Części oczywiście używane, ale chodzą do dzisiaj bez problemu. Wahacze przednie można zostawić, trzeba tylko wymienić w nich sworznie - jest nawet  dość nowy temat na forum łącznie z linkiem do sworzni. Najbardziej uciążliwa sprawa to tylne błotniki - albo trzeba wykroić poszycie z oryginalnych ćwiartek RS-owych i je wkleić (lepiej wkleić niż wspawać, nie będą nigdzie rdzewieć), albo dorobić poszerzenia z odpowiedniego tworzywa i też je wkleić. Druga opcja jest znacznie tańsza i wcale nie gorsza, ale potrzebny jest ktoś z RS-em, kto pozwoli na sklonowanie odpowiednich części tylnych błotników (zakład zajmujący się takimi przeróbkami potrzebuje na to kilka godzin). Też byłbym tym zainteresowany.

ST

Nowic JUŻ jakoś tematu nie podjął...
Focus MK1 1,8 TDci, Focus MK2 ST(2010), Lexus NX 450h+(2023r.)